Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1)Μια εμπειρία

Μπαίνω στο αυτοκίνητο μου τρέχοντας θέλοντας να προλάβω τα καταστήματα ανοιχτά για να καταθέσω ένα μεγάλο ποσό από το μισθό μου στις επίπλαστες ανάγκες με τις οποίες καθημερινά ¨βομβαρδίζομαι¨ από τα ΜΜΕ,πρέπει να προσέχω όμως και το αυτοκίνητό μου – το οποίο φαντάζει ωραίο στα μάτια όλων των φίλων και των γειτόνων μου- τώρα που θα βγω στους ειρηνικούς δρόμους της Αθήνας και θα συναντήσω τους καθημερινούς ιππότες της ασφάλτου με τα γρήγορα και ακριβά τους αυτοκίνητα,μήπως και τρακάρω.
Ουφ έφτασα ! πρώτη στάση το μεγάλο καφέ στην οδό Πανεπιστημίου.
Κάθομαι. Τι καφέ να διαλέξω; Έχει πολλές ποικιλίες και εγώ συνεχίζω να ¨βομβαρδίζομαι¨, ποικιλία από τη Γαλλία, την Ιταλία,τη Βραζιλία; Δεν βαριέσαι σκέφτομαι,ότι καφέ και να πιώ όσο και να κάνει εγώ εδώ ήρθα για καφέ με τις φιλενάδες μου και κανένα αστειάκι. Έτσι δεν κάνουν τα καλά κορίτσια του δυτικού κόσμου ;! εξάλλου τι ευρωπαία είμαι;
Η ώρα έχει περάσει για τα καλά και μετά από μια κοπιαστική μέρα στους πολύβοους δρόμους της πρωτεύουσας, με τους ωραίους κήπους και τα συντριβάνια ήρθε η ώρα να επιστρέψω σπίτι.
Ένα αφρόλουτρο με τα αιθέρια έλαια που αγόρασα από το πολυόροφο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας έιναι ότι πρέπει για την ξεκούρασή μου. Γεμίζω λοιπόν τη μπανιέρα με άφθονο νερό και αφήνομαι στις ρόζ και κίτρινες μπουρμπουλήθρες. Χτυπά το τηλέφωνο, με ειδοποιούν ότι το βράδυ με έχουν καλέσει σε ένα Αιθιοπικό εστιατόριο. Αιθιοπικό ;! αλήθεια τι τρώνε άραγε εκεί ;

2) Η αλήθεια

Το παραπάνω κείμενο λίγο πολύ σε όλους μας θυμίζει την καθημερινότητά μας,μια καθημερινότητα που τους περισσότερους από εμάς μας έχει κάνει ψεύτικους και εγωιστές. Αναρωτηθήκαμε ποτέ έστω και για μια στιγμή την ώρα που εμείς πίνουμε τον καφέ μας πόσα παιδια πεθαίνουν από πείνα και δίψα στις χώρες του τρίτου κόσμου;
Πόσες γυναίκες πεινασμένες και δειψασμένες και αυτές αγωνιούν όχι για το αν γρατζουνιστεί το ακριβό τους αυτοκίνητο ή αν θα ταιριάζει η καινούργια τους τσάντα με τα πανάκριβα παπούτσια τους αλλά για το αν θα ζήσουν τα παιδιά τους από τις φοβερές ασθένειες που μαστίζουν τις χώρες τους;
Γιατί όμως ονομάζεται τρίτος κόσμος ; ποιος είναι ο δεύτερος και ποιος ο πρώτος ;
Χώρες του πρώτου κόσμου είναι τα βιομηχανικά κράτη της Ευρώπης, ΗΠΑ,Αυστραλασία,Ιαπωνία(Giddens Antony,Κοινωνιολογία σελ 120,εκδόσεις Gutenberg)
Χώρες του δεύτερου κόσμου λέγονται οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ,Ανατολική Ευρώπη,τσεχοσλοβακία,Πολωνία(ο.π σελ 120-121)
Τέλος χώρες του τρίτου κόσμου είναι οι περισσότερες χώρες της Αφρικής και χώρες της νότιας Αμερικής (ο.π σελ 121)
Στα πλαίσια αυτής εδώ της εργασίας θα δειχτούν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αφρική (σίτιση,στέγαση,μετανάστευση,επιδημιες κλπ), θα δειχτεί ποια οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει όλες αυτές τις δραστηριότητες,τα προγράμματα δράσης τα οποία ακολουθήθηκαν, και τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα προσεχή χρόνια. Επίσης στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες που δείχνουν την κατάσταση σε κάποιες περιοχές της Αφρικής και κάποιες στατιστικές.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

1) Η Ευρωπαϊκή ένωση

Η Ευρώπη είναι ένα μωσαϊκό που αποτελέιται από ποικίλους και διαφορετικούς λαούς.. Η επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες πέρνει καθημερινά πολλές αποφάσεις για να καλύψει τις ανάγκες όλων των χωρών από τις οποίες αποτελείται. Ένας τομέας με τον οποίο ασχολείται είναι και η ανθρωπιστική βοήθεια.
Βρίσκεται στο κέντρο ενός δικτύου του οποίου ρόλος είναι η ελάφρυνση της ανθρώπινης δυστυχίας. Στόχος είναι η παροχή άμεσης βοήθειας στα άτομα που τη χρειάζονται,ανεξάρτητα από τη φυλή,τη θρησκεία ή της πολιτικές πεποιθήσεις, ή από το κατα πόσον η κρίση προκλήθηκε από ανθρωπογενείς συγκρούσεις ή από φυσικές καταστροφές (www.europa.com)
Αναλαμβάνει δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας σε παγκόσμια κλίμακα και ορισμένες φορές μακριά από τις κάμερες των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στις λεγόμενες λησμονημένες περιοχές κρίσεων και σε περιοχές όπου οι συγκρούσεις οδήγησαν και σε περιόδους αστάθειας.(ο.π)
Η ΕΕ αξιοποιεί επίσης την εμεπιρία που έχει αποκτήσει για να προωθήσει τα προγράμματα ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστροφών σε χώρες υψηλού κινδύνου και σε σιεσμογενείς περιοχές ευπρόσλητες σε τυφώνες,πλημμύρες ή ξηρασίες. Οι πλέον πρόσφατες δράσης της το 2007 αφορούσαν τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας για τα θύματα των πλημμυρών στη νότια Ασία και στην Αφρική,από την Αιθιοπία στα ανατολικά εώς την Γκάνα και το Τόγκο στα δυτικά.(οπ)

2) Ο ρόλος της ECHO

Η Yπηρεσία Aνθρωπιστικής Bοήθειας (ECHO) της ευρωπαϊκής ένωσης είναι υπεύθηνη για την διαχείρηση των κοινοτικών προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας.
Από τη σύστασή της το 1992 οι δραστηρίοτητες της αντικατροπτίζουν την ολοένα και συχνότερη εμφάνιση σοβαρών κρίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και την προθυμία της Ε.Ε να πρωτοστατεί στην παροχή βασικού εξοπλισμού και αξειδικευμένης βοήθειας στα θύματα. Τα τελευταία χρόνια, ο μέσος ετήσιος προϋπολογισμός της ECΗΟ υπερβαίνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Το 75% του προϋπολογισμού αυτού διατίθεται για την Αφρική και την Ασία.
Η ECHO θεωρεί ως πρωταρχικό της καθήκον να συμπαρίσταται στα θύματα των καταστροφών: Να συμβάλλει στην διάσωση και στην διαφύλαξη της ζωής, στην μείωση της δυστυχίας και στη προστασία της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας των πληγέντων ατόμων.
Οι προμήθειες έκτακτης ανάγκης μπορεί να περιλαμβάνουν σκηνές, κουβέρτες και αλλά βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, συστήματα καθαρισμού των υδάτων και καύσιμα. Η ECHO χρηματοδοτεί επίσης ιατρικές ομάδες, εμπειρογνώμονες για την Εκκαθάριση ναρκοπεδίων, έργα στον τομέα των μεταφορών και υλικοτεχνική υποστήριξη. από το 1992, έχει Αναλάβει δράση σε περισσότερες από 100 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.(www.europa.eu)
Οι αποφάσεις χρηματοδότησης λαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με βάση τις εκτιμήσεις των αναγκών και τις συγκεκριμένες προτάσεις που υποβάλλουν οι εταίροι. Η Επιτροπή διαθέτει ευρύ φάσμα μέσων, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα ευέλικτης προσέγγισης, προσαρμοσμένης στα διάφορα είδη ανθρωπιστικών κρίσεων.
• Το γενικό σχέδιο είναι ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο δράσης σε συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή. Η Επιτροπή χρησιμοποιεί αυτό το μέσο παρέμβασης όταν η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει συχνά σε περίπτωση μακροχρόνιας σύγκρουσης. Σημαντικό μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού αποτελεί ο συντονισμός με τα προγράμματα των κρατών μελών και άλλων δωρητών και υπηρεσιών. Αφού καταρτισθεί το γενικό σχέδιο, και πριν από την τελική απόφαση της Επιτροπής, υποβάλλεται για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Ανθρωπιστικής Βοήθειας που απαρτίζεται από αντιπροσώπους των κρατών μελών.
• Επιμέρους αποφάσεις λαμβάνονται σε περιπτώσεις νέων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και επιπρόσθετων αναγκών που δεν καλύπτονται από τα γενικά σχέδια.
• Η απόφαση επείγουσας παρέμβασης είναι το μέσο που χρησιμοποιείται για ανταπόκριση σε πολύ στενά χρονικά πλαίσια (εντός 72 ωρών) σε αιφνίδιες κρίσεις. Σε περίπτωση κυκλώνα ή σεισμού, είναι θέμα ζωτικής σημασίας να παρασχεθεί βοήθεια, όπως τροφή, καταλύματα, κουβέρτες, ζεστά ρούχα και φάρμακα, μέσα σε λίγες ώρες.( www.europa.eu)

3) Tο δίκτυο

Η ΕΕ και η ECHO δεν μπορούν από μόνες τους να συγκεντρώσουν τους απαιτούμενος πόρους για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης, την εξασφάλιση ομάδων διάσωσης, τη δημιουργία κινητών νοσοκομείων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και για την εγκατασταση προσωρινών συστημάτων επικοινωνίας.
Για τον λόγο αυτό, η ECHO χρηματοδοτεί και συντονίζει αυτές τις ενέργειες, αναθέτοντας όμως παράλληλα σε ανθρωπιστικούς εταίρους της – μη κυβερνητικές οργάνωσης (ΜΚΟ), ειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ και τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό- την προμήθεια τροφίμων και εξοπλισμού, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων έκτακτης βοήθειας. Τα τελευταία χρόνια, περίπου τα δύο τρίτα της ανθρωπιστικής βοήθειας που διέθεσε η ΕΕ διοχετεύθηκαν μέσω ΜΚΟ,20% περίπου μέσω υπηρεσιών του ΟΗΕ και 10% Μέσω της διεθνούς επιτροπής Ερυθρού σταυρού (ΔΕΕΣ) και των εθνικών ο οργανώσεων του ερυθρού σταυρού και της Ερυθρας ημισελήνου.
Κάθε εταίρος αναλαμβάνει το δικό του το ρόλο. Οι ΜΚΟ παρεμβαίνουν συνήθως σε περιοχές που πλήττονται από εμφύλιο πόλεμο, και στις οποίες δεν μπορούν να παρέμβουν οι οργάνωσης του ΟΗΕ ή ο Ερυθρός Σταυρός. Σε πολυσύνθετες κρίσεις που αφορούν εκτεταμένες περιοχές και μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις πληθυσμών, μόνο σημαντικές οργάνωσης του ΟΗΕ όπως το Παγκόσμιο ΕπισιτιστικόΠρόγραμμα ή η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είναι σε θέση να διοχετεύουν μεγάλες ποσότητες βοήθειας σε όλα τα θύματα. Η ΔΕΕΣ με υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι συνήθως η ο οργάνωση που μπορεί να μεταφέρει ταχύτερα την βοήθεια σε περιοχές που έχουν πληγεί από απροσδόκητες φυσικές καταστροφές.(www.europa.eu)

4)Mηχανισμοί παροχής βοήθειας

Η ένωση παρέχει 3 κυρίως μορφές ανθρωπιστικής βοήθειας: Έκτακτη βοήθεια,επισιτιστική βοήθεια και βοήθεια για τους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει περιοχές συγκρούσεων, καθώς και για άτομα που έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό μιας χώρας ή περιοχής που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

• Η έκτακτη βοήθεια παρέχεται σε χρήμα για την αγορά και τη διάθεση βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, τροφιμα και καταλύματα, ή για τη χρηματοδότηση έργων συγκρότησης μετα από καταστροφή. Η έκτακτη βοήθεια πρέπει να είναι άμεση και ευέλικτη.
• Η επισιτιστική βοήθεια παρέχεται με δύο μορφές. Πρώτον, η ένωση παρέχει τακτικά τρόφιμα σε περιοχές που πλήττονται από λιμό ή ξηρασία με σκοπό να συμβάλλει στην ασφάλιση προμηθειών μέχρις ότου αποκατασταθεί η κανονική παραγωγή. Δεύτερον, χορηγοί έκτακτη επισιτιστική βοήθεια στις περίπτωσεις που παρουσιάζεται ξαφνικά έλλειψη τροφίμων λόγω ανθρωπογενών ή απρόβλεπτων φυσικών καταστροφών.
• Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παρέχουν βοηθεια στους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους χωρίς τη θέλησή τους και στα άτομα που είναι εκτοπισμένα στην ίδια τους τη χώρα ή περιοχή. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ τους παρέχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την Κατάσταση ανάγκης μέχρις ότου μπορέσουν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους ή να εγκατασταθούν μια νέα χώρα.(www.europa.eu)

5) Το πρόγραμμα DIPECHO

Mετά τη καθέλκυση του προγράμματος της DIPECHO το 1996 η ECHO έχει χορηγήσει περισότερο από 120 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόγραμμα της DIPECHO έχει εξαπλωθεί με τα χρόνια και τώρα καλύπτει έξη κατεστραμένες περιοχές : Καραϊβική, Κεντρική Αμερική,Νότια Αφρική και Ασία.
Τα σχέδια που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνουν απλές και αδάπανες προετοιμασίες.αυτά τα σχέδια έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά σε οριακές καταστροφές.
Τα σχέδια της DIPECHO θα δώσουν έμφαση στη παιδεία,την ανοικοδόμηση,στην εύρεση πόρων και στην ίδρυση και βελτίωση των τοπικών συστημάτων. Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα που αυτά τα απλά μέτρα προετοιμασίας ενεργοποιούν τις κοινότητες στο να καλυτερέψουν ή να σώσουν τις ζωές τους όταν χτυπάει η καταστροφή.


Το πρόγραμμα της DIPECHO έρχεται εις πέρας από τα ευρωπαϊκά κέντρα βοήθειας σε στενή συνεργασία με τις τοπικές ΜΚΟ και τις αρχές. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν είναι δυνατή η συνεργασία μεταξύ των πολιτών,της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών και εθνικών αρχών.
Η ECHO διαπίστωσε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι τοπικοί οργανισμοί ενθουσιάζονται από τη δράση της DIPECHO.
Μόνο το 2007 η ECHO χορήγησε 19.5 εκατομμύρια ευρώ σε περιοχές που είχαν καταστραφεί.(www.europa.eu)

Χρηματοδοτήσεις τη DIPEHO 1998-2007

Έτος Χρημτοδοτήσεις σε εκατ. ευρω
1998 8
1999 7.57
2000 7.5
2001 8
2002 8
2003 12
2004 13.7
2005 17.5
2006 19.05
2007 19.5
Σύνολο 120.82
Πηγή: ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης www.europa.eu

6) Η ECHO flight

H ECHO flight είναι ένας ζωτικός συνέταιρος σε πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις στη κεντρική Αφρική και στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, μεταφέροντας υποστήριξη σε πολλές απομονομένες περιοχές που δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν διαφορετικά.
Από κάθε βάση της στέλνει με πτήσεις της χρήσιμα αγαθά στο Ναϊρόμπι,το Μογκατίσου,τη Σομαλία,τη Κένυα και το Κονγκό.
Από τότε που δημιουργήθηκε το 1994 η υπηρεσία έχει φέρει εις πέρας πάνω από 50.000 αποστολές και έχει μεταφέρει πάνω από 200.000 εθελοντές και 6000 τόνους φαγητού και ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης.
Η υπηρεσία επίσης έχει μεταφέρει πάνω από 200 επείγοντα ιατρικά περιστατικά, καθ’ ότι έχει τη δυνατότητα να δρα σε περιοχές που δεν υπάρχει οδικό δίκτυο ή όταν η καιρικές συνθήκες είναι άσχημες.( www.europa.eu)

7) Η ECHO το 2008

Φέτος η επιτροπή θα χορηγήσει σχεδόν 370 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τα θύματα των καταστροφών. Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας θα διατεθεί για την εξασφάλιση τροφίμων,στέγης,ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,για την κάλυψη βασικών αναγκών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Μόνο το κονδύλιο για την επισιτιστική βοήθεια (160 εκ. ευρω) προβλέπεται ότι θα καλύψει τις ανάγκες 18.5 εκατομμυρίων ανθρώπων. ( www.europa.eu)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Η κριση στο Μπουρουντι

Ο εμφύλιος πόλεμος που έχει αρχίσει απ' το 1993 έχει σκοτωσει 300.000 περίπου ανθρώπους στο Μπουρουντι και έχει αναγκάσει εκατομμύρια να φύγουν από τα σπίτια τους.
Στη Κατούμπα το 2002 φτιάχτηκαν καταφύγια τα οποία δέχτηκαν Περίπου 19000μεττανάστες από το Μππουρουντί. Επείγουσα ανάγκη είναι να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι στον τόπο τους και να λυθούν οι ανάγκες τους.
Η ECHO δίνει ανθρωπιστική βοήθεια συμπεριλαμβάνοντας: Η ιατρική περίθαλψη, παραβάσεις σε καθαρό νερό, φαγητό, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. Σε συνεργασία με τον οργανισμό παγκόσμια υγείας έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της χολέρας και της μηνιγγίτιδας. Από τις αρχές του 2004 η ECHO έχει δαπανήσει 15 εκατομμύρια ευρώ για την Ανθρωπιστική βοήθεια στο Μπουρουντι.
το τμήμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Μπουρουντι έχει προσφέρει από την αρχή της κρίσης το 1993. το 2003 σχεδιάστηκε χορήγηση 15 εκκατομυρίων ευρω.
Το μισό που προϋπολογισμό παρέχεται σε διεθνείς οργανισμούς – κυρίως στη UNICEF- αλλά και το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα, στον ερυθρό σταυρό και σε άλλες ΜΚΟ.
η βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την υγεία και την τροφή, το νερό αλλά και σε ψυχολογική υποστήριξη.
η αποστολή έχει διαταχθεί από την Αφρικανική ένωση να συμβάλλει στον αφοπλισμό και στην ακεραιότητα των αγροτών. Η πρόσβαση στη περιοχή είναι δύσκολη και επικίνδυνη λόγω της κατάστασης ασφαλείας. Η Αφρικανική Ειρηνευτική Ένωση έχει αναλάβει από το 2003 ένα ρόλο κλειδί για την ασφάλεια και τον αφοπλισμό.
Από το 1993 800.000 κάτοικοι έχουν μεταναστεύσει κατά κύμτα σε γειτονικές περιοχές. Είναι αναγκαίο να παρατηρηθεί ότι μόνο η Τανζανία έχει δεχτεί πάνω από τους μισούς,ενώ άλλοι μετανάστευσαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στη Ρουάντα.
Το εθελοντικό πρόγραμμα για τους κατοίκους του Μπουρουντί στη Τανζανία οργανώθηκε από τα Ηνωμένα έθνη και άρχισε το Μάρτιο του 2002.

Το πρόγραμμα συνεχίζει και σήμερα τις δραστηριότητές του έχοντας να αντιμετωπίσει το στρατό και τοπυς επαναστάτες.
Περίπου 100.000 κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους τα τελευταία 2 χρόνια και περισσότεροι από 10.000 από αυτούς έχουν διευκολυνθεί από την UNHCR.
( www.europa.eu)


Οικονομική ενίσχυση της ECHO (σε εκατομμύρια ευρώ)

1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003
22,300 53,720 21,970 11,620 3,250 16,950 10,000 13,780 20,000 17,500 15,000
Πηγή: ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης www.europa.eu


Η περίπτωση της Αγκόλα

Λόγω τον διαρκών μαχών οι ανθρωπιστικές παρεμβάσεις υπήρξαν καθοριστικές.
Η ECHO υποστηρίζει αυτές τις παρεμβάσεις με σκοπό να προμυθευτεί τάχυστα και αποτελεσματικά ο λαός που έχει πληγεί από τον πόλεμο.
Από το 1992 η ECHO έχει χορηγήσει πάνω από 190 εκατομμύρια ευρω για να υποστηρίξει ένα σύνολο από 429 παρεμβάσεις στο τομέα της υγεία,της σίτισης και της παροχής νερού.πολλές από αυτές τις δραστηριότητες καλύπτονται από τις ΜΚΟ στις δύσβατες περιοχές της Ανγκόλα.
Κύριο μέλημα της ECHO είναι να δημιουργήσει συνθήκες για την επιστροφή των ατόμων που έχουν πληγεί από τους πολέμους. Μέσα σε 18 μήνες από την κατάπαυση του πυρός υπολογίζεται ότι 3.8 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν πίσω στην Αγκόλα.
Επίσης η ECHO διέθεσε 2 εκατομμύρια ευρώ για να καταπολεμήσει την επιδημία του αιμοραγικού πυρετού στο βόρειο τμήμα της πόλης, ο οποίος αφάνησε περισσότερους από 360 ανθρώπους.
Η Ε.Ε συνεχίζει να υποστηρίζει τέτοιου είδους προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας δίνοντας 180 εκατομμύρια ευρώ απο το 2002 μέχρι το 2007.Τα χρήματα της Ευρώπης βοηθούν να ξαναδημιουργηθεί σύστημα υγείας και παιδείας στην Αγκόλα. ( www.europa.com)


Η κρίση στο Τσαντ

Η κρίση στο Νταρφούρ του Σουδάν έφτασε στο Τσαντ όταν περισσότεροι από 200.000 Σουδανούς έφτασαν στο Τσαντ όταν τους επιτέθηκε ο στρατός.
Οι περιοχές υποδοχής στο Ανατολικό Τσαντ είναι πολύ φτωχές σε αγροτικά προϊόντα και νερό και δεν μπορούν να δεχθούν μεγάλο αριθμό ατόμων.
Ως ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες της κρίσης στο Τσαντ η ECHO υιοθέτησε 3 αποφάσεις συνόλου 14 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι αποφάσεις περιλαμβάνουν τις ανάγκες σε υγειονομική περίθαλψη,τροφη,νερο,κ.α.
Το 2005,200.000 μετανάστες τοποθετήθηκαν σε 11 καταυλισμούς.
Η κατάσταση δε φαίνεται να καλυτερέυει παρά τη συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε.Οι μάχες εμμένουν το ίδιο και οι δράσεις των επαναστατών.Ο επαναπατρισμός των Σουδανων είναι δύσκολο να γίνει καθώς η άφιξη νέων μεταναστών εντείνει την πείνα και την αβεβαιότητα.Σε αντιδιαστολή οι περιοχές υποδοχής στο Τσαντ είναι πολύ φτωχές και οι ντόπιοι υποφέρουν από την έλλειψη φαγητού και νερού.
Γι αυτό το λόγο η ECHO υιοθέτησε χορηγήσεις ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η βοήθεια θα εφοδιάσει το λαό με προγράμματα υγείας,σίτισης,νερό,καταφύγια και εκπαίδευση για τα παιδιά. ( www.europa.com)

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι μια από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές στον κόσμο χετικά με όα υποστηρίζει η ECHO.
Ο λαός του Κονγκό έχει πολύ σοβαρές ανάγκες όσον αφορά στη προστασία του.
Αν και τον Ιούλιο του 2003 δημιουργήθηκε εθνική κυβέρνηση, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια χρόνια κρίση,αποτέλεσμα των πολλών ετών του εμφύλιου πολέμου.
Η ΛΔΚ έχει ένα από τους μεγαλύτερους δίκτες θνησιμότητας στον κόσμο (από τις 100.000 γέννες επιβιώνουν μόνο 1289 παιδιά,126 στους 1000 μεγαλώνουν σε καλύτερες συνθήκες,ενώ 1 παιδί στα 5 δεν φτάνει την ηλικία των 5 ετών).
Έχει υπολογιστεί ότι 4 εκατομμυρια άνρωποι έχουν ξερζωθεί από τον τοπο τους ως αποτέλεσμα των αντιπαραθέσεων.
Από την άλλη ο μικρός αριθμός των κοινωνικών υπηρεσιών έχει οδηγήσει στην εξάπλωση επιδιμιών και έχει ανεβάσει το δείκτη θνησιμότητας καθώς οι συστιματικοί βιασμοί στις περιοχές των μαχών έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση του AIDS. Η περιορισμένη πρόσβαση στο φαγητό έχει οδηγήσει στην ασιτία. Υπολογίζεται ότι το 16% (σχεδόν 2 εκατομμυρια)των παιδιών υποφέρουν από την ασιτία. ( www.europa.eu)

Η κρίση στηνΑιθιοπία

Η χρόνια ασιτία στην Αιθιοπία είναι υψηλη και η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δυνατή μονο για το μισό πληθυσμό της πόλης (72.000.000 κάτοικοι).
Ο τομέας της υγείας είναι φτωχός δίνοντας σε κάθε άτομο μόνο 3ευρώ το χρόνο.
Η χώρα αντιμετωπίζει μια καλπάζουσα θνησιμότητα οφειλούμενη στη κακή διατροφή και τη φτώχεια.

Κακή διατροφή : η χρόνια ασιτία χειροτέρεψε εξαιτίας των λίγων βροχών στη περιοχή.
Επιδημίες : η αντίσταση στο φάρμακο που χορηγείται κατά της μαλάριας έχει φτάσει το 36%,το οποίο σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις του λαού σε περιοχές που πλήττονται από τη μαλάρια,οδήγησε τη θνησιμότητα σε υψηλάεπίπεδα. Στις ορεινές περιοχές η μαλάρια αυξάνεται λόγω των κλιματικών αλλαγών,πράγμα τομ οποίο δυσκολεύει την κατάσταση.
Η ECHO χορήγησε 6.5 εκατομμύρια ευρώ το 2004 και προβλέπεται και μεγαλύτερη υποστήριξη. Γύρω στο ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα λάβουν ιατρική βοήθεια σε συνδυασμό και με άλλες ανέγκες όπως το νερό και η τροφή. Επίσης θα χορηγηθεί επείγουσα ιατρική βοήθεια όπως θεραπείες κατά της μαλάριας και του Καλα Αζαρ. Τα ταμεία επίσης θα χορηγήσουν κτηνιατρική βοήθεια και υποστήριξη για την ανεύρεση πόσιμου νερού. ( www.europa.eu)

Γουινέα

Από τις αρχές του 1990 η Γουινέα δέχτηκε χιλιάδες μετανάστες από γειτονικές περιοχές. Από το 1994 η Ε.Ε επανειλημένα υποστήριξε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γουινέα,κυρίως όσον αφορα στη τοποθέτηση μεταναστών στους καταυλισμούς. Παρ΄όλα αυτά η κοινωνική και ιατρική κατάσταση της περιοχής παραμένει σταθερή.
Το 2005 υπήρχαν 65.000 μετανάστες κυρίως από τη Λιμπέρια και τη Σιέρα Λεόνε,82.000 άνθρωποι έμεναν σε 6 καταυλισμούς στο βορειοαντολικό τμήμα της περιοχής.
Από την υπογραφή ειρήνης το 2003 ο επαναπατρισμός των Λιμπερίων μεταναστών έχει γίνει μια από τις κύριες ανθρωπιστικές προκλήσιες. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι στα μέσα του περασμένου έτους ο επαναπατρισμός 35.000 ανθρώπων θα έχει ολοκληρωθει.
Από το 2002 η ECHO έδωσε 12.45 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις σχετικά με τους μετανάστες. Συνεχίζοντας να βοηθά τους μετανάστες χορηγεί 1.5 εκατομμύραι ευρώ γι αυτή τη δουλειά. Η βοήθεια είναι η εξής : φαγητό,ιατρικη περίθαλψη,στέγαση,πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Σημαντική είναι η βοήθεια της ECHO όσον αφορά στις επιδημίες που πλήτουν τους κατοίκους της Γουινέα,η οποία βοηθά στο να βρεθούν θεραπέιες για τα θύματα.
( www.europa.eu)

Η περίπτωση του Σαελ

Στη περιοχή του Σαελ ο μισός πληθυσμός είναι κάτω από την ηλικία των 14 ετών,υπάρχουν 1.300.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών τα οποία δεν έχουν φαγητό. Η ασιτία είναι υπεύθηνη για το 60 % των θανάτων σε αυτή την ηλικία. Το ποσοστό θνησιμότητας σε αυτή τη περιοχή είναι από το μεγαλύτερο στο κόσμο.
Ο πληθυσμός πλήτεται από τη λυψειδρία και τις διαρκείς μάχες. Το Σαελ είναι επίσης μια από τις φτωχώτερες περιοχές στον κόσμο.
Η ECHO βοηθά στην αντιμετώπιση της ασιτίας στις πληγείσες περιοχές,κυρίως στα παιδια κάτω των 5 ετών,στις έγκυες γυναίκες και στις γυναίκες που θηλάζουν.
Το γενικό πλάνο της Ε.Ε για το Σαέλ εμπεριέχει και άλλες 5 περιοχές: τη Μπουρκίνα Φάσο,το Μαλί,τη Μαυριτανία,τη Νιγηρία και το Τσαντ.
Το πλάνο αυτό δίνει προταιρεότητα στα παρακάτω προβλήμτα :
1) να καλυτερέψουν την ποιότητα των πληροφοριών και των συστημάτων
2) να αντιμετωπίσει την ασιτία με προγράμματα σίτισης,δίνοντας πρόσβαση στη βασικη υγιεινή. ( www.europa.eu)

Νιγηρία και Μαλί

Το 2005 η ECHO έδωσε 18.3 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστικές ανάγκες στη Νιγηρία και 2 εκατομμύρια ευρώ στο Μαλί. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν επισιτιστικά προγράμματα.
Περισσότερα από 680.000 παιδιά πλήττονται από την ασιτία και εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στη βασική υγιεινή. ( www.europa.eu)

Σομαλία

Η γρήγορη πολιτικη αλλαγή στη Σομαλία και οι συνεχείς μάχες έιναι για μια ακόμη φορά κάτω από τη διεθνή ματιά.
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές ανάγκες στο Μογκαντίσου και κυρίως στη κεντρική και βόρεια Σομαλία.
Η περιοχή πλήτεται από τους εμφύλιους πολέμους,την πολιτική κατάσταση και την έλλειψη τροφής, με απότέλεσμα πολλοί Σομαλοί να μεταναστεύουν σε γειτονικές περιοχές.
Η Ε.Ε βοηθά γύρω στα 960.000 άτομα στη Σομαλία καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες,καταπολεμόντας την ασιτία και προσπαθόντας να βρει πόσιμο νερό. Το 70% των κατοίκων στη Σομαλία δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Με 0.4 γιατρούς και 2.8 νοσοκόμες για 100.000 ανθρώπους, η Σομαλία δείχνει να έχει ένα από τα χειρότερα συστήματα υγείας στο κόσμο. Η θνησιμότητα και η ασιτία βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα,μια άλλη αιτία θανάτου είναι και οι πυροβολισμοί.
Τα προγράμματα υγείας από τον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας της Ε.Ε βοήθησαν περίπου 245.000 ανθρώπους το 2005,από τους οποίους στος 60.000 δόθηκε ιατρική περίθαλψη. Τα προγράμματα για την υγεία και τη σίτιση περιλαμβάνουν χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες για τη χολέρα.
Μόνο το 20% των Σομαλών έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό καθώς πολλά εφόδια νερού καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών. Πάνω από το μισό του πληθυσμού ζεί χωρίς ίχνος υγιεινής, ενώ η συλλογή σκουπιδιών επιδρά στη μόλυνση του νερού.
Η ECHO δρα για να αντιμετωπίσει την ποσότητα και την ποιότητα του νερού και της υγιεινής για περίπου 22.000 ανθρώπους.
Από το 2003-2005 δόθηκαν στη Σομαλία από την Ε.Ε συνολικά 19.5 εκατομμύρια ευρώ. Οι κύριες περιοχές της παρέμβασης έχουν τροφή,νερό και υγιεινή που καλύπτουν ένα εκατομμύριο δικαιούχους προς το παρόν. ( www.europa.eu)

Η χορηγήσεις της ECHO για τη Σομαλία
2003 – 1.35 εκ.ευρώ
2004 – 9.15 εκ.ευρω
2005 – 9 εκ.ευρώ
2006 – 10 εκ ευρώ
Πηγή: www.europa.eu

Η κρίση στη Ζιμπαμπουε

Η ανθρωπιστική κρίση στη Ζιμπάμπουε είναι περίπλοκη και συνεχίζει να χειροτερεύει. Η παρούσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών,της φτωχής οικονομίας , του ότι είναι μια από τις υψηλότερες εστίες μόλυνσης του ιού του AIDS σε όλο το κόσμο και της έλλειψης των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών.
Για πολλά χρόνια η Ζιμπάμπουε υπήρξε το τρίτο μεγαλύτερο δίκτυο εξαγωγών καπνού στο κόσμο. Σήμερα έχει μια από τις γρηγορότερα κατεστραμένες οικονομίες.
Ο ιός του AIDS σκοτώνει πάνω από 2.600 ανθρώπους κάθε εβδομάδα και αφήνει παραπάνω από 1.000.000 ορφανά. Οι ¨ξεχασμένες¨ασθένειες όπως η χολέρα και η δυσεντερία έχουν πάρει θεαματικές διαστάσεις οφειλόμενες στη χειροτέρευση της ποιότητας του νερού,της υγιεινής και των υπηρεσιών υγείας.
Η αγροτική παραγωγή έχει πέσει κατακόρυφα και η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη τροφής.
Ένας υπολογισμός έδειξε ότι 7.5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρρεαστεί από την ασιτία με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να βρουν τροφή και απασχόληση.
Το 2001 η ECHO χορήγησε 500.000 ευρώ για να βοηθήσει αυτούς που πλήγησαν από τον τυφώνα Ελίν στη Ζιμπάμπουε. Χορήγησε επίσης το ποσό των 16 εκατομμυρίων ευρώ το 2002 και 23 εκατομμύρια ευρώ το 2003,το 2004 δόθηκαν άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Με τα προγράμματα αυτά θα συνεχιστεί να δίνεται βοήθεια σε τρόφιμα,νερό,υγιεινή και στους ανθρώπους που έχουν φύγει από τα σπίτια τους. ( www.europa.eu)
Η ECHO έχει τις ακόλουθες προτεραιότητες :
• σίτιση : υποστήριξε μια σειρά από επισιτιστική βοήθεια,βοήθεια για τους αγρότες συμπεριλαμβανομένων σπόων,εργαλείων κλπ
• πρόγραμμα για τα παιδιά : εκπαίδευση,συμπληρωματικά και θεραπευτικά προγράμματα διατροφής για πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά.
• Επείγυσες ανάγκες για να καλύψη την εύρεση πόσιμου νερού και υγιεινής
• Βοήθεια για τους μετανάστες και λύσεις για τον επαναπατρισμό τους.

Σουδαν

Οι μακροχρόνιες διαμάχες στο Σουδάν μεταξυ της κυβέρνησης και των αντίπαλων στρατοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 2 εκατομμύρια θανάτους και ανάγκασε γύρω στους 4 εκατομμύρια ανθρώπους να αφήσουν τα σπίτια τους και να μεταναστεύσουν σε άλλο σημείο της χώρας.
Η χρόνια έλλειψη βασικών αναγκών ανάγκασε μεγάλο αριθμό Σουδανών να εξαρτώνται από την επείγουσα βοήθεια.
Παρόλο που τον οκτώβρη του 2002 έγινε κατάπαυση του πυρός και αρκετές συζητήσιες για την ειρήνη, η ανθρωπιστική κατάσταση σε μεγάλο μέρος του Σουδάν παραμένει αβέβαιη.
Τα προγράμματα της ECHO αφορούν την ανθρωπιστική κρίση στο Νταρφούρ,τη σίτιση,τις διαμάχες,την ανασφάλεια,την αντιμετώπιση των επιδημιών και του κίτρινου πυρετού. .( www.europa.eu)

Ουγκάντα

Από το 1970 οι άνθρωποι στη νότια Ουγκάντα υποφέρουν από τους κλεφτοπόλεμους που γίνονται από τους επαναστάτες.πολλοί αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.
Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρρεαστεί από την κρίση,ένας υπολογισμός δείχνει ότι 1.400.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από τον τόπο τους σαν αποτέλεσμα της ανασφάλειας,των κλιματικών κινδύνων και της ασιτίας.
Το 2002 ο θερισμός στο Κοτίντο,στο Κιτγκουμ και στο Παδερ απέτυχε τελείως με το 80% της παραγωγής να έχει χαθεί.
Το AIDS επίσης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σηκόνοντας το όριο ψηλότερα από το 12.5%.Η μαλάρια συναντάται σε πολλα άτομα και η θνησιμότητα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Από τον Ιούνιο του 2002 μέχρι τον Ιούνιο του 2003 8.400 παιδιά έπεσαν θύματα απαγωγής από το στρατό,σύνολο 20.000 παιδιά από τότε που φτιάχτηκε ο στρατός.
Το Φεβρουάριο του 2003 η χειρόερη επίθεση στην ιστιρία ΄γινε όταν ο στρατός επιτέθηκε και έκαψε ένα καταυλισμό στη νότια Ουγκάντα.περισσότεροι από 200 άνθρωοι σφαγιάσθηκαν πέφτοντας θύματα της πολιτικής και της εθνικής κατάστασης.
Υπάρχουν σημαντικές ανάγκες σοτυς περισσότερους τομείς όπως το νερό,η υγεία,η διατροφή,η στέγαση,η παιδεία.
Η υιοθεσία του πλάνου από την ECHO των 6 εκατομμυρίων ευρώ το 2004 συνεχίζει να στηρίζει την ξεχασμένη κρίση στην Ουγκάντα.
Με έναν υπολογισμό 500.000 άνθρωποι επηρρεασμένοι από την ανασφάλεια και τις κλιματικές καταστροφές περιμένουν να περιθαλπούν. Από το 2000-2002 τα ταμεία της ECHO διέθεσαν 3 εκατομμύρια ευρώ στην Ουγκάντα και 8 εκατομμύρια ευρώ το 2003. .( www.europa.eu)

Η χρηματοδότηση της ECHO στην Ουγκάντα από το 2000

2000 810.000
2002 2,12,000
2003 8 εκ ευρώ
2004 6 εκ. ευρω
Πηγή: www.europa.eu

Ακτή Ελεφαντοστού

Από το τέλος του 2002 η κομισιόν έχει εφοδιάσει περισσότερο από 25 εκατομμύρια ευρώ στην ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση στην Ακτη Ελεφαντοστού.
Η ECHO συμμετέχει αυτή τη στιγμή στην ανάπτυξη και ανοικοδόμηση της περιοχής. Υπάρχει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δράσης της Ε.Ε που διευθύνεται από την κομισιόν και συνεργάζεαι με κάοποιες ΜΚΟ και τον Ευθρό σταυρό. Όπως
• Η προστασία των ανθρώπων που πλήγεισαν από την κρίση
• Η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες
• Υποστηρξη στα παιδιά που πλήγεισαν απο τις μάχες
• Δράση για να ελλατωθεί η εκμετάλευση και η κατάχρηση των γυναικών και των παιδιών.
• Διανομή τροφίμων και άλλων βασικών ουσιών σε ανθρώπους που έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους ή χρειάζονται βοήθεια για να επιστρέψουν στο τόπο τους
• Φρόντίδα για την παροχή νερού και υγιεινής
• Υποστήριξη σε ιατρική βοήθεια,γιατρούς,παιδιάτρους,γυναικολόγους,επιδη-μιολόγους
• Διανομή τροφής για την καταπολέμηση της πείνας.
( www.europa.eu)

Επίλογος

Η Αφρική είναι πραγματικά μια χώρα που χρήζει ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα προγράμματα τα οποία ακολουθεί είναι πολλές φορές σωτήρια για τα εκετομμύρια των ατόμων που ζούν στη μαύρη ήπειρο,
Θα ήταν όμως ορθό φτάνοντας στον επίλογο να παρουσιαστεί και η άλλη όψη του νομίσματος, η πλευρά αυτή που πραγματικά εμαυρώνει το έργο της Ε.Ε.
Πολλές φορές έχει γίνει αναφορά σε περιοδικά και εφημερίδες, όπως πρόσφατα στο «Ε» της Ελευθεροτυπίας για τα ατοπήματα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων,
Συγκεκριμένα το άρθρο έθιγε μια γαλλική ΜΚΟ ή οποία απήγαγε παιδιά από την Αφρική τα οποία τα προωθούσε στην Ε.Ε για παράνομη υιοθεσία- σημαντικό να ειπωθεί ότι τα απαχθέντα παιδιά δεν χρήζαν άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Επίσης ένα άλλο γεγονός που πρέπει να παρατηρηθεί είναι ότι πριν από τρία χρόνια είχε συμφωνηθεί μια συνάντηση κορυφής των ηγετών της Ε.Ε και της Αφρικής η οποία ακυρώθηκε γιατίο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας Τόνι Μπλερ αρνήθηκε να κάτσει δτο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε. Η αλήθεια βέβαια ήταν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες δεν θέλησαν να δώσουν ότι είχαν υποσχεθεί σε προηγούμενη συνάντηση.
Κάτι τέτοιες αναφορές πραγματικά θα έπρεπε να λείπουν από το έργο της Ε.Ε,γι’ αυτό το λόγο για να μην υπάρχουν τέτοιου είδουε συμβάντα πίσω από τα τόσο μεγάλα και σωτήρια προγράμματα της E.E σωστό θα ήταν οι αρμόδιες αρχές της Ε.Ε να επικεντρωθούν στον τρόπο εξάλειψεις τους για να μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για μια ¨καθαρή¨ανθρωπιστική βοήθεια.

ΚΡΟΝΤΗΡΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ-ΜΑΡΙΑ 

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο ρούλα, ωραίο άρθρο.

    χαρακτηριστικό επί του θέματος είναι το βιβλίο του νομπελίστα και πρώην επι κεφαλής οικονομολόγου της παγκόσμιας τράπεζας Τζόζεφ Ε. Στίγκλιτζ, Η μεγάλη αυταπάτη, Λιβάνης, 2003

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε Ελεύθερα