Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008

Μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη που διαβάστηκε στη Συναυλία Αλληλεγγύης της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων


"Αυτό που γίνεται πίσω από τα κάγκελα της κάθε ελληνικής φυλακής, θα πρέπει να ντροπιάζει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες αυτής της χώρας.

Γιατί δείχνει πόσο ανάλγητοι, πόσο απάνθρωποι και πόσο απολίτιστοι είμαστε. Τελικά όλα στη χώρα μας...
είναι μια βιτρίνα: Βουλή, Κυβέρνηση, Κόμματα, τηλεόραση, Πανεπιστήμια και καλλιτέχνες. Μια ψεύτικη βιτρίνα, για να κρύβει
την βρωμιά και την αδικία.

Ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή των κρατουμένων, που τους καταδικάζουμε να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες ξεχνώντας ότι είναι κι αυτοί άνθρωποι όπως όλοι μας, που έκαναν κάποιο λάθος στη ζωή τους, όπως μπορεί να συμβεί στον καθένα από μας. Και μόνο το κλείσιμο σε τέσσερις τοίχους είναι μια βαριά τιμωρία.

Όμως, από κει και πέρα θα πρέπει να εξασφαλίζονται απόλυτα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ώστε ο κρατούμενος να έχει την ευκαιρία να σκεφτεί και να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος, για να μπορέσει κάποια μέρα να επιστρέψει στην οικογένειά του και στην κοινωνία που τόσο μας έχει όλους ανάγκη.

Είμαι απόλυτα στο πλευρό σας, αν και δεν διαθέτω καμία άλλη δύναμη εκτός από τις σκληρές μου εμπειρίες και την κουρασμένη μου φωνή."


Αθήνα 10-11-2008
Μίκης Θεοδωράκης

Ακολουθούν 2 καταπληκτικά video απο συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη όπου ξεσηκώνει το κοινό του Ανατολικού Βερολίνου to 1987!!!

5 σχόλια:

 1. Για άλλη μια φορά ο κύριος Θεοδωράκης ειπε την αλήθεια, όπως την αλήθεια έλεγε ανέκαθεν γιατί ήταν πάντα ένας άνθρωπος χωρίς εξαρτήσεις. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ για την κατάντια της κοινωνίας, της πολιτείας, της Δημοκρατίας και των θεσμών στο σύνολό τους, μια κατάντια για την οποία ευθύνονται όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις αλλά και όλοι εμείς προσωπικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σαν άνθρωπος που έχει φυλακιστεί λέει τα πράγματα με το όνομα τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σωστά Άρη,
  συνολικά 10 χρόνια απ'την ζωη του ξόδεψε σε φυλακές και εξορίες και άλλα τόσα και περισσότερα σε πόλεμο και κυνήγι εν καιρό Δημοκρατίας απο την μεριά της πολιτείας, αυτό ήταν το δώρο της στον σπουδαιότερο εκπρόσωπο του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής κουλτούρας, ντροπή τους πραγματικά, οτι και να πούμε είναι λίγο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όντως, πρέπει να του δώσουμε πολλά μπράβο για τα όσα σημειώνει, ιδιαίτερα σε μια εποχή που πολλοί διανούμενοι και καλλιτέχνες σιωπούν για αντίστοιχα κοινωνικά θέματα.
  Και όσο για τις φυλακές, όπως έχει ειπωθεί εύστοχα: η ευμάρεια μιας κοινωνίας δεν μετριέται με τον οικονομικό της πλούτο, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους φυλακισμένους της και τους ψυχικά ασθενείς της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μπράβο Kosmonauti συμφωνώ απόλυτα, πολύ εύστοχο το σχόλιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε Ελεύθερα