Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ!Αναδημοσιεύω απ΄ τα σημερινά ΝΕΑ:ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ

85 χρόνια Μίκης

Της Δάφνης Κοντοδήµα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Μεγάλη συναυλία ως δώρο γενεθλίων δίνουν συνεργάτες και φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη για τα 85 χρόνια του συνθέτη. Μαζί µε το κοινό και τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα του ευχηθούν χρόνια πολλά από σκηνής του Θεάτρου του Λυκαβηττού στις 29 Ιουλίου.

«Η Πολιτεία δεν θα µπορούσε να µη συµµετάσχει σε αυτό το “λουτρό αγάπης” από τους τελευταίους φίλους του, όπως χαρακτήρισε την εκδήλωση ο Μίκης Θεοδωράκης», έλεγε χθες ο υφυπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Γιώργος Νικητιάδης. «Είναι µια γιορτή του Μίκη όλης της Οικουµένης. Είναι πολλαπλό το µήνυµα που εκπέµπουν τα 85 χρόνια.

Παίρνοντας τους στίχους των µεγάλων µας ποιητών, τους µετέφερε στα χείλη εκατοµµυρίων ανθρώπων και τους έκανε συνθήµατα».

Στη χθεσινή παρουσίαση παραβρέθηκαν καλλιτέχνες που θα δώσουν το «παρών» στην εορταστική εκδήλωση, ενώ τον συντονισµό είχε ο Μηνάς Βιντιάδης. «Ο Μίκης µας αφύπνισε. Σε µια δύσκολη περίοδο όπως η σηµερινή, πρέπει να ανοίξουν τα σεντούκια και να βγουν οι αξίες µας για να βρούµε έναν καινούργιο µπούσουλα», είπε ο Μανώλης Ρασούλης που θα ερµηνεύσει το τραγούδι «Η επιστολή» (από τα «Τραγούδια του Αγώνα»). «Η παρουσία του Μίκη µε έκανε να γίνω µουσικός, αλλιώς θα ήµουν ακόµη αρχιτέκτονας», σχολίασε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο οποίος έχει ξανατραγουδήσει σε γενέθλιά του. «Αγάπησα τη στάση ζωής του», πρόσθεσε.

Στη συναυλία θα συµµετάσχουν και οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Σαββόπουλος, Ζulfu Livaneli, Νένα Βενετσάνου, Καλλιόπη Βέττα, Λία Βίσση, Μαρία Βλάχου, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Δώρος Δηµοσθένους, Βάσια Ζήλου, Αντώνης Καλογιάννης, Αρετή Κετιµέ, Βασίλης Λέκκας, Μαίρη Λίντα, Δηµήτρης Μπάσης, Πέτρος Πανδής, Σοφία Παπάζογλου, Παναγιώτης Πετράκης, Ναταλία Ρασούλη, Γιάννης Σιδηράς, Μαρία Φαραντούρη, Αλέξανδρος Χατζής, Lina Οrfanos, Κάκια Ιγερινού, Μπέσυ Μάλφα, Γιάννης Μπέζος, Κατερίνα Παπουτσάκη, Αννα Φόνσου, Βασίλης Χαραλαµπόπουλος.

«Μυστική» είναι η συνταγή που θα χρησιµοποιήσει ο Στέλιος Παρλιάρος για την τούρτα γενεθλίων του Μίκη. «Σκέφτοµαι κάτι δυναµικό...», είπε ο παρουσιαστής της εκποµπής ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Αλχηµείες».

ΙΝFΟ
«85 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης» στο Θέατρο του Λυκαβηττού, στις 29 Ιουλίου (21.00).
Είσοδος ελεύθερη µε προσκλήσεις από το Ελληνικό Φεστιβάλ (Πανεπιστηµίου 39, Στοά Πεσµαζόγλου, τηλ. 210-3272.000) 

«Βροντή - Σεισµός»

Με αφορµή την επικείµενη συναυλία ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε γραπτό µήνυµα,στο οποίο διατυπώνει κάποιες σκέψεις του: «Εµείς οι µουσικοί θεωρούµεθα και είµεθα προνοµιούχα όντα, γιατί ασχολούµεθα µε την Αρµονία. Δηλαδή τον τελικό σκοπό και το µέγιστο ιδανικό της φυσικής και κοινωνικής ζωής. Οµως αν κρίνω από τον εαυτό µου, µονάχα στην τελευταία πενταετία συνειδητοποίησα ότι ο τελειότερος οργανισµός από όσους εγνώρισα, ακόµα τελειότερος και από τη Μουσική, είναι ο Ανθρωπος. Και ο ανθρώπινος οργανισµός, για να λειτουργήσει οµαλά χρειάζεται πάνω απ’ όλα απόλυτη ισορροπία». Οµως: «Από καιρό η δυσαρµονία και η κακοφωνία κερδίζουν συνεχώς έδαφος και µπορούµε να πούµε ότι σήµερα η κατάσταση αυτή έφτασε στο αποκορύφωµά της. Νοµίζω ότι έχουµε φτάσει στο σηµείο ΜΗΔΕΝ, που από κει και πέρα η κοινωνική δυσαρµονία γίνεται Βροντή - Κρότος - Σεισµός». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε Ελεύθερα