Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Περί της Ιδεολογίας της ΣΠΙΘΑΣ

Γράφει ο Στέντορας
Η ιδεολογία της ΣΠΙΘΑΣ στο σύνολό της και ιδιαίτερα οι βασικές της αρχές και θέσεις δεν επιδέχονται αποδόμηση, όπως πολύ λανθασμένα γράφτηκε πρόσφατα σε ανεπίσημη ιστοσελίδα που φέρει το όνομά της.

Επιδέχεται κριτική, εντός πολύ αυστηρών ορίων και πλαισίων.

Η ιδεολογία της ΣΠΙΘΑΣ επίσης δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Είναι το καταστάλαγμα της εμπειρίας, της γνώσης, του έργου, της σοφίας και των πράξεων μιας ολόκληρης ζωής, του δημιουργού και εμπνευστή της, Μίκη Θεοδωράκη.

Και αυτά είναι ΙΕΡΑ. Δεν επιδέχονται ουδεμία αμφισβήτηση.

Αμφισβήτηση, αποδόμηση και διαπραγμάτευση σε αυτά κάνουν μόνον προβοκάτορες, άνθρωποι του συστήματος, ανίδεοι που δεν έχουν καταλάβει τίποτε εδώ και 3 χρόνια που ο Μίκης Θεοδωράκης ίδρυσε την ΣΠΙΘΑ και εχθροί παντός είδους. Και από αυτούς ο Μίκης Θεοδωράκης είχε και έχει πολλούς. Και έτσι πρέπει.

Η ιδεολογία της ΣΠΙΘΑΣ μπορεί να προσαρμόζεται, να αλλάζει τακτική και στρατηγική (και πάλι εντός περιορισμένων και αυστηρών ορίων και πλαισίων) και να εξελίσσεται με βάση τις κοινωνικοπολιτικές ζυμώσεις και επικαιρότητα, αλλά αυτό μπορεί να γίνει:

πρώτον, είτε μόνο απ' τον ίδιον τον δημιουργό της Μίκη Θεοδωράκη, δεύτερον, συντεταγμένα απ' τον ίδιον τον δημιουργό της Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με τα όργανά της, τα οποία αυτή την στιγμή δεν υφίστανται, τρίτον, συντεταγμένα απ' την συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τους συνεργάτες που εκείνος επιλέγει.

Έτσι, αν ο καθένας που αυτοαποκαλείται σπιθιστής, από μόνος του επιχειρεί κατά βούληση να αλλάξει, να αποδομήσει, να μετατρέψει, να "διαπραγματευθεί" και να επανοικοδομήσει την ιδεολογία της ΣΠΙΘΑΣ, επειδή έτσι πιστεύει, όπως με έκπληξη διαβάσαμε, τότε το μόνο βέβαιο είναι ότι θα την απαξιώσει, θα μαιμουδέψει τα ιδανικά της και θα την περιχαρακώσει σε αλλότριους με αυτήν πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. 

Πρόκειται για επικίνδυνη θέση.

Η ιδεολογία της ΣΠΙΘΑΣ διαφυλάσσεται μόνο μέσα απ' την ιδεολογική χαλύβδωση των υποστηρικτών της. Και η ιδεολογική χαλύβδωση επιτυγχάνεται μονάχα μέσα από την βαθιά μελέτη και κατανόηση των κειμένων της ΣΠΙΘΑΣ και του Μίκη Θεοδωράκη, απ' το 1960 έως σήμερα. Οι υποστηρικτές της ΣΠΙΘΑΣ οφείλουν να είναι κοινωνοί της αυθεντικής ιδεολογίας της και όχι να πειραματίζονται μ' αυτήν.

Η ιδεολογία της ΣΠΙΘΑΣ είναι στο σύνολό της ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε Ελεύθερα