Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014

Αστικό σταυρόλεξο

Γράφει ο Στέντορας

Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα για το πολιτικό σκηνικό στον αστικό χώρο θα είναι ραγδαίες. Είναι σαν να τις βλέπω μπροστά μου.

Το τελεσίγραφο του Γιώργου Παπανδρέου προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι η διάσπαση, σε ότι έχει απομείνει από αυτόν τον χώρο, είναι βέβαιη και επιτηδευμένη από πλευράς Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου ή παίρνει το κόμμα πίσω (το θεωρεί δικό του κληρονομικώ δικαίω) ή αποχωρεί. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φυσικά δεν θα κάνει δεκτές τις αιτιάσεις Παπανδρέου και ο Παπανδρέου θα αποχωρήσει και τυπικά απ' το ΠΑΣΟΚ παίρνοντας του δικούς του και ιδρύοντας νέο πολιτικό φορέα, με τις ευλογίες των Αμερικανών φυσικά, αλλά και του εγχώριου δημοσιογραφικού και επιχειρηματικού κατεστημένου. Δυστυχώς το Ποτάμι δεν τράβηξε ιδιαίτερα και δεν τους έκατσε, οπότε θέλουν ένα πιο σίγουρο χαρτί.

Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που έκαναν στάση στον ΣΥΡΙΖΑ θα πάνε με τα μπούνια στο νέο κόμμα του Παπανδρέου και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα συμπιεστεί και δημοσκοπικά και... εκλογικά. 

Το σύστημα ήδη βγάζει τις εφεδρείες του σε παράταξη μάχης. Προσπαθεί να στήσει έτσι την σκακιέρα ώστε το φαύλο καθεστώς της μεταπολίτευσης να επιστρέψει, ή καλύτερα, να μην κινδυνεύσει περαιτέρω. Μα θα πούνε κάποιοι, και ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα είναι πια και έχει πάψει να έχει την ριζοσπαστική, αριστερή και επαναστατική ρητορική του πρόσφατου παρελθόντος. Σωστά, αλλά το σύστημα παρόλα αυτά δεν αισθάνεται απόλυτη ασφάλεια με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα ρισκάρει να κινδυνεύσει σε καμία περίπτωση να χάσει έστω και το παραμικρό προνόμιο, από μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ''άλλη πλευρά'' τι γίνεται; Ακριβώς το ίδιο σκηνικό. Ετοιμάζεται και στήνεται εδώ και αρκετό καιρό με προσεκτικές δηλώσεις και κινήσεις, η επιστροφή του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ. Καμία δήλωση στελεχών που μιλούν για επιστροφή Καραμανλή δεν είναι τυχαία και η σιωπή του ιδίου επίσης δεν είναι τυχαία.

Το φαύλο εξαρτημένο σύστημα της μεταπολίτευσης θα παίξει τα ρέστα του για να κάνει ολική επαναφορά, με δύο αντίπαλες παρατάξεις που στην ουσία θα είναι μία, όπως ήταν πάντα...

Από εδώ και πέρα πολλοί θα απογοητευθούν με την επιλογή τους να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να ενοποθέσουν τις ελπίδες τους εκεί. Δυστυχώς συμπεριφέρθηκαν σαν δωδεκάχρονα παιδάκια, χωρίς καμία δυνατότητα ορθής πολιτικής ανάλυσης και διορατικότητας. 

Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε τον Μίκη Θεοδωράκη ώστε να οργανώσουν μαζί - και με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις και κινήματα - το μεγάλο Παλλαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο, τώρα θα υποστεί τις συνέπειες.

Η πατρίδα για άλλη μια φορά θα συνεχίσει να πορεύεται μαζί με τους εφιάλτες αλλά ακόμα χειρότερα, να οδηγείται απo τους εφιάλτες, όπως θα έλεγε και ο Μίκης Θεοδωράκης στον Διόνυσό του (όσοι αγαπήσαν κείτονται νεκροί / όσοι προσκυνήσαν είναι οδηγοί )...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε Ελεύθερα